mandag, september 24, 2012

Så dette er Marka

Hei! Jeg har vært i marka for første gang. I Nordmarka! I marka med hytter og navn jeg bare kjenner fra oppvekstromaner fra Oslo. Jeg ser for meg at Fridtjof Nansen har gått akkurat den samme turen som jeg har. Og kanskje kong Olav og i alle fall gutta fra Milorg. Dette er marka:

Først og fremst er det bedre vær i østlandsmarkene enn her i vest.
Og flere hytter! Jeg har tegnet inn ruten, men det er vanskelig å se med alle hyttene.


Og Markavannene var demmet opp til badevann. (Ser dere bølgebryteren?)

Hyttene lignet mer på hus.

Både inni og utenpå.

Og selv fjellvandrere virket annerledes.
Stiene var merket med blå og røde striper. (!)!
Og hele Marka var en skog.
Med folk og motorkjøretøyer.
På gruslagte veier.
Grusvei grusvei, hei hei hei.
Nei, dette var stas altså! Endelig! Marte skulle feire 30-årsdag i Marka og jeg kombinerte turen med en ekstratur med Tina. Det var kanskje vanskelig å lese ruten utifra kartet der oppe, men vi gikk fra Stryken til Katnosdammen og Kikut og Kobberhaughytta.

Og så gikk jeg videre mot festen på Studenterhytta.
Tina hadde gått her mye på ski, men ikke til beins, så vi dekket så mye som mulig på den tiden vi hadde. Det er lett å gå tre mil på grusvei, men det blir som en militærmarsj, så jeg kan skjønne at alle andre syklet der vi gikk.

Tina går på turlederkurs, så jeg kan tenke meg at INGEN var så beredt som vi var.

Jeg kan oppsummere Marka med positivt og negativt...

Positivt:
- Enkelt terreng for dem som har mye å snakke om (takk for tusen samtaleemner, TinaFina!)
- Ingen stigninger - alt er flatt
- T-baner og busser og tog
- Vafler på hvert hjørne
- Man kan gå helt til Jotunheimen og Rondane!
- Pene mennesker som kler seg pent
- Pent vær!

Negativt:
- Ingen utsikt eller oversikt

Egentlig kan alt unntatt TinaFina komme til kort mot høyfjellet


Her er grøten MIN.

Og her er Tina sin. Jeg har aldri sett noen bruke så mye søtning.
Puss puss fra begge! (Hun har så fin hud at jeg skjønner det ikke.)

Turen med Tina var mil etter mil med grusvei og sladder.

"Skal Weber stille i år eller?"
"Jeg gjetter JA."
"Det er så mange som tenker bodyfitness nå at det må bli et valgfag på skolen."
"Ja, sant! Fitness eller fotball."
"Og den debatten hos lille Kristine da. Det tok helt av."
"Ja. Og så irrirterende at de trodde at østlendingen var meg! Men jeg savner Jolene når jeg tenker på hvordan debattene tok av tidligere."
"Ja, hun var sprø! Men tenk om Kristine var fotballfruen og alle hatet eller elsket alt hun gjorde. Da hadde det tatt av hver dag og vi hadde aldri trengt å lese nettaviser mer."
"Perfekt! Jeg husker ennå den dagen jeg fant ut av Jeanette Bye og Pumpesnuppa var et par."
"Så du at hun har lagt ned bloggen?"
"Å nei, har hun det?"


Og så var det festen hos Marte. For en helg! Marte er en av de kuleste menneskene jeg vet om. Hun kan be 47 venner i bursdagsselskap på en hytte og selv stå for underholdningen, og så er hun PT hos Mykje Meir og kjempesterk og den smarteste og mest utdannede - som går 7-fjellstur med fullt av bøker i bagasjen.

Vel verdt en krone full av godis!

Og kake med blå krem!
(Sånn så kakebordet ut neste mornings.)
Og der dukket østlendingen opp i helt nye klær som skulle "synes for redningsselskapet". Så fin du er!

Så dette var Marka. Jeg putter innlegget i Fjellsportboksen, men dette var så lite fjellsport at det føltes flaut å gå med fjellsko. Det var i alle fall bra nok til at jeg vil gjenta turen med ski og appelsiner i romjulen. Kom og bli med!  

P.S. Nå har speltlompene kommet til Stavanger. :D

mandag, september 17, 2012

Kjære Kristine (hilsen østlendingen)

September er snart over og min tid som Weber-in-the-kitchen er snart ute. 10 Weber-middager på en måned. 2,5 middager i uken liksom. Det burde jo ikke være noe problem. Bare hør her:

Grønn lasagne med spinat og squash
Karbonadedeig stekes med krydder (cummin, paprika, pepper, chili, hvitløk) og tilsettes en boks hakkede tomater. I en ildfast form legger du litt av kjøttsausen, deretter lagvis med spinat (jeg brukte fryst), squash skåret i tynne skiver og mer av kjøttsausen. Masse ost på toppen og inn i ovnen på 200 grader til osten er gylden.


Amagad, så enkelt.

Karbonadedeig stekes med krydder (cummin, paprika, pepper, chili, hvitløk). Tåler jo ikke hvitløk, så den byttet jeg ut med purre. Håper ikke det gjør noe, fine Kristine. Men HVOR MYE karbonadedeig?


Jeg stekte hele pakken.

og tilsett en boks hakkede tomater. Som sagt så gjort. En boks hakkede tomater. (Og etter dine anbefalinger var det den med lite kalorier og alt!)

I en ildfast form legger du litt av kjøttsausen. Litt av kjøttsausen? Litt? Når jeg tok opp i kjøttsausen så var ikke det saus, men grøt. Og jeg trengte HELE for å dekke formen. Fåkk.

deretter lagvis med spinat. Som sagt: Ingenting LAG her nei. Det ble ETT lag liksom. (!!)

squash skåret i tynne skiver og mer av kjøttsausen. Ojda. Squashen?! Den glemte jeg i kombibombi. Og kombibombi gav jeg til fineste Chassolini på vei hjem fra Toppis - sånn at hun ikke skulle bli våt og kald og DØ i mørket på vei hjem i kveld. Så squash ble byttet ut med det jeg hadde: Tatata: SØTPOTET! Vil det så si at jeg har både laget moussaka og lasagne nå? Er det DET det betyr? Ja - og jeg trenger vel ikke påpeke at det i allefall ikke er mer igjen av kjøttsausen nå. Det er null igjen.

Masse ost på toppen og inn i ovnen på 200 grader til osten er gylden. Ost på toppen: CHECK. Nå har du jo alt fortalt meg at du bruker en blnding av vitahjertego og parmesan, så etter 13 butikkbesøk og 150 kroner fattigere er jeg stolt innehaver av begge deler. (Umulig å få tak i Vitahjertego jo!) Trenger jeg å presisere at osten ikke ble gylden? Selvsagt ikke.

Det står en form i ovnen. Den er både tørr og våt. Og i bunnen er det søtpotet. Og over der er det karbonadedeig. Og oppepå der er det bunter med frossen spinat. Og oppe på DER igjen er det smeltet ost.


Innimydlå er det muligens god smak, men jeg tviler.
Er du glad i meg for det om?

Jeg har også laget en omelett
Og selv om det ikke ser ut som hos deg, så har Chassi laget tunfisk.
Og så var det denne pizzaen.

Det blir 4 av 10 retter, - om ikke lasagnen kan passere som moussaka, i og med at den har søtpotet i seg. På kjøkkenbenken ligger det en brunflekket banan som skal bli til banan-og-kokos-karri, men som aller mest minner meg om at veddeløpet snart løper ut. Kjære Kristine, HJELP!

Hilsen den lille østlendingen.

søndag, september 16, 2012

I vaskemaskinen

Hei! Helgen er over, hva har dere gjort? Jeg har vært i den vaskemaskinen som heter Frafjordfjellene i september. Det regnet på tvers og blåste og blåste, så vi ble våte til trusa og måtte henges til tørk. Vaskemaskin var lastet med...

Meg.
Tjohei.
Og den bittelille østlendingen! Hun koser seg.

Det var bare oss to til Sandvatn. Inn til en iskald hytte for å fyre i peisen og sovne i hver vår pinnestol. Perfekt. Stiene var elver og ellers var det myr, men vi var enige om at det var en fin tur.

Regn regn regn regn.

Sikk sakk.

Og tikk og takk. Takk for seg!

Det ser jo nydelig ut. Dette er bare forberedelser til neste helg i Marka. Jeg øver meg. Jeg skal gå til en hytte (jeg vet ikke hvilken - Kikut, Kobberhaug.. noen forslag?) med Turleder Tina, og dagen etterpå skal vi feire 30-årsdagen til Marte i Studenthytta. Det blir så kult. Nå kan du angre på at du ble så arbeidsnarkoman, lille østlending. God søndag alle sammen!!

mandag, september 10, 2012

Alle må ha en kostholdsplan

Enhver person med respekt for seg selv bør ha en kostholdsplan. For real? Ja, det står på nettet og da må det være sant. Og dette er en konkurranse: Gjett hvem sitatet er hentet fra. Det er en dame, det kan jeg røpe, for hun pleier å sitte på søndagskveldene og lage lister over hvordan hun skal trene og spise den neste uka, og ingen menn ville vel lage slike lister. Og det er en av landets mest kjente personlige trenere. Hvem kan det være?

Nei, det er ikke forballfruen. Jeg ble bare satt ut av dette bildet.

Jeg er så glad jeg ikke har en kostholdsplan, for det har tatt meg en evighet å komme ut av det strikte regimet jeg fikk som følge av en kostholdsplan engang. Til mitt forsvar så var jeg bittelitt ekstra mottagelig for hjernevasking på kostholdfronten, men det er det jo mange som er.

Så jeg ville ikke anbefalt kostholdsplaner til noen med respekt for seg selv.

Det er en treningsekspert som syns at alle må ha kostholdsplaner. Potato potata til den eksperttittelen, jeg ville ikke hengt meg alt for mye opp i det altså, men hun er pen og se på og hun deler ofte ut tips.

Så da er det heller ikke den lille østlandskokken som nå har laget TO kriwebretter. Her er omelett i ovnen.

Jeg har også fått merke at det er effektivt å ha et treningsprogram, det har jeg fått innprentet av Silje Mariela. "Det du treng, det e ett orntli program!" Takk for den, det har blitt mye kulere å trene med en plan enn å trene med bodypump. Men at man absolutt må planlegge treningsuken sin når man er 17 år gammel og ikke eier en forpliktelse i hele verden, det skjønner jeg ikke. Jeg referer til ukas beste bloggekommentar hos lille Kristine.

"Jeg hadde helt glemt (!) å planlegge treningsuka søndag kveld, takk for påminnelsen!"


Stakkars, hun var sikkert 15 egentlig. Men igjen, konkurransen: Hvem kan det være som mener at alle med respekt for seg selv skal ha en kostholdsplan? Jeg syns jeg ser meg selv prøve å overbevise far om dette. "Far da, du kan ikke bare spise det samme hver eneste dag, du må SKRIVE NED HVA DU SKAL SPISE FØRST!!!" Eller om jeg skulle overbevise kundene på toppis. Helst ikke.

Fordi dette er en konkurranse så har jeg selvfølgelig en premie. Ja, gjett om. Kanskje ikke så fin som proteinbaren man kunne vinne på en annen blogg jeg leste en gang, men med desto mer personlig preg. Gjett hva premien er! Neida.


Vinneren får et brød med et hjerte av gresskarkjerner!
Premien er et brød!

Det er bakt med kjærlighet og Sunnys eksotiske gresskarpuré.

Stikkord er PT, kjendis og nokså pen treningsekspert. Skynd dere å svare før vi spiser brødet selv.

søndag, september 09, 2012

Amagad

Nei, nå står ikke verden til påske, nå ble det pizza her! One down - nine to go, østlendingen skal lage ti kriweb-retter som en del av et veddemål om å spise variert i hele september. Men pizza til og med..? Jeg tror ikke jeg har spist pizza siden ungdomsskolen. Plis, spør om det ble bra.

Det ser lovende ut, det ser ut som en pizza med ordentlig ost..

Det ser ut som den lages med kjærlighet...

Og så.. Det ser litt tørt ut.. Men oh yes, det ble DØDSBRA!

Oppskriften er 
En halvliter glutenfritt mel
En scoop havregryn
En klype salt
En dæsj olivenolje
En halv pakke gjær

Alt blandes og eltes og heves bittelitt, mens man lager sausen av en karbonadedeig, en tomatboks, en spiseskje tomatpuré og en purre, og chili, salt, oregano og spisskummin. Oppskriften er strengt tatt bedre her hos kriweb, men vi tok noen snarveier på det avanserte melet og brukte glutenfritt i stedet. Babysteps mot et variert og vanlig kosthold, men det ble helt sinnsykt godt dette her. Og ingen blir vel mer begeistret over hjemmelaget pizza enn dem som ikke har spist pizza siden ungdomsskolen.


Listen over nei-mat har krympet, og jeg tror jeg liker det. Nå spiser jeg pizza, tjohei, og her om dagen spiste jeg deilig eplekake med is, og det har vært D.E.I.L.I.G! Jeg skjønner jo begeistringen, mat er godt!

Okei, crazy cat lady, nå er jeg klar for katteutstilling. God søndag!!

lørdag, september 08, 2012

Pizza snart

Hei! Det står "deilig vær" på facebook. Hvorfor gjør det det når det har regnet i en uke? Bor vi i feil by? Det er lørdag i Stavanger og det pøsregner som det alltid gjør, jajamenn, men nå vi fått besøk av Mor Østlandet, og da er det ekstra dumt å bevise det hun nok mistenkte allerede, at det alltid regner her. Lørdagen blir brukt til trening på Toppis og lunsj på Ostehuset, og i dag skal østlendingen lage pizza á la Kriweb.

Og så har jeg jo blitt student!

Studentlivet er et deilig liv. Ikke bare har jeg fredagsfri, men nå har jeg fått mandagsfri også. Jeg tusler gjennom skogen til forelesning og kollokviegruppe (jepp!) og drikker kaffe i en termokopp, fordi da koster den 10 kroner i stedet for 17.

Jeg spiser snart pizza og snart kjøper jeg sikkert hvite converse, og da er jeg student altså.
 
Jeg planlegger å lese pensum hele tiden, men jeg gjør det jo ikke. (Tegnehanne beskriver studentlivet utrolig bra.)

Jeg utnytter heller muligheten til å gjøre ingenting. (Bildet er fra Østlandet.)

Og en ting til. Jeg skulle teste raw-food, eller nevnte i alle fall at jeg skulle, og selv om det ikke er mye så har jeg i alle fall testet denne grønne saken.

Som er "organisk supermat fra 36 næringsrike vekster, og proppfull av klorofyll, fiber, essensielle fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer."

Jeg ødela en hel smoothie på dette, for det smakte ikke så godt. Men hello, vent litt, nei, det er SUPERMAT dette her, ikke raw food! Unnskyld, da har jeg fortsatt raw food til gode. Supermat er, etter min mening, vitaminer som koster altfor mange penger og som har reist alt for langt med flytransport. Vitaminer og fiber kan dekkes med sunn og vanlig mat, kan det ikke?

Pizza snart, det skal bli fest i alle fall. Ha en nydelig lørdagskveld! Klem fra meg.

søndag, september 02, 2012

Ti tanker på én gang

Hei! Dette blir rotete, for nå må jeg legge meg, men her er ti tanker rundt mat.

Tanke nummer 1-6:
Lavkarbo eller grovkarbo?
Trenger man karbo?
Kan man spise karbohydrater om kvelden?
BØR man spise karbohydrater om kvelden?
Kan alle oppnå den samme forbrenningen?
Må man kutte proteininntaket når man trener mindre styrke?

..Alt om kosthold er spennende nå som høstens Easylife-kurs starter.

Tanke nummer 7:

Plommer er det beste som fins!




Tanke nummer 8:
Sjekk høstens nye matvarer! Tenk at det har kommet en ost som skal toppes med honning og spises med skje.


Den kan jeg spise når jeg studerer hos Jonas Gahr Støre.

Tanke nummer 9:
Oi oi, den lille østlendingen har lovet å lage ti Kriweb-middager! Det var en del av et høstforesett - Yoghurt og tunfisk skal byttes ut med pizza av kokosmel, og vi har lovet hverandre EN MÅNED UTEN YOGHURT.


Men tilbake til plommene, for det er jo så godt og nå spiser jeg plommeis. Nummer 10:

Plommene kan renses og fryses nemlig, og da..

Da kan de bli til sjokoladeis plommeis.

Det finnes tusen oppskrifter på frosne proteinblandinger (jeg begynte selv med proteinpulver og et rått egg), men denne er enkel og dødsgod. Tenk for en drøm om noen vil lage ti av mine oppskrifter en gang.
Deilig plommeis til én person:

1 scoop kaseinprotein
1/2 frossen banan
1/2 liter frosne plommer
1 dl vann
1 ss kakao
1 ss kokosmel
1 ts cocosa
Litt salt og litt søtning

Alt blandes i en mikser. Det er helt umulig å merke plommesmaken, så alle bær og frukter kan egentlig brukes. Kokosmelet er viktig, for det gir en sinnsykt tykk og deilig konsistens (thank u, little eastender), mens cocosa, derimot, er ikke viktig, - det kan byttes ut med peanøtter eller hva som helst. Det blir uansett en stor porsjon, så man kan spise seg M.E.T.T. P.Å. I.S. :-)

Det var ti tanker med lite mening og mange spørsmål, men nå er klokken mye. God natt!

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...