tirsdag, februar 01, 2011

Blodsukker og makk i grøten

En liten tanke til familien min.. De som bare leser bloggen kan lese når de vil og ellers slippe, men det finnes dem som også må spise middag med meg og snakke med meg i kanskje flere timer, og det er sjelden at de har noensomhelst interesse for havregrøt. Selv kosthold og trening blir et kjedelig tema for de aller fleste etter en viss stund. Jeg spiller ikke grøtidiot, jeg er det på skikkelig. 24/7. Og da jeg var i mandelmelhimmelen på bloggen var jeg også i mandelmelhimmelen i et middagsselskap. Jeg hadde oppdaget mandelmel og blodsukker og var vilt begeistret, og stakkars dem som måtte spise middag med meg da. Vi snakket muligens om andre ting også, men om så var så vet jeg ikke om hva for da hørte jeg ikke etter. Men så kom det kom i alle fall noe godt ut av dette, for det resulterte i at mor kom til å huske på et blodsukkermåleapparat som hun hadde liggende og som jeg kunne få. And so the story goes; Når man først har begynt å stikke seg i fingen er det vanskelig å slutte.

Kjempefint med underholdning når man er syk.

Ingenting skummelt lenger.

Etter hvert måltid kan jeg måle blodsukkeret og se hvor høyt det stiger avhengig av hva jeg spiser, og så kan jeg måle litt innimellom for the kick of it. Jeg skal komme tilbake til resultatene når jeg har noe å vise. Fy filler, så gøy.

Og makken da? Jeg har bronkitt sa legen, så jeg har litt bedre tid til å koke grøt enn jeg ellers har. Og hva mer, jeg har ikke fått trent på en stund så matlysten er nede på et sikkert helt normalt nivå, jeg er ikke alltid sulten som jeg ellers er. Og det betyr at jeg kan ta meg tid til å lage frokoster som tar mer enn to minutter uten å dø av sult mens jeg venter. Sykdommen har gitt meg tid til å teste enda flere grøttyper og denne første var veldig morsom. Jeg vet kanskje ingenting om quinoa men jeg var ikke forberedt på at det skulle krype makk ut av den når den kokte. (?!)

For det skal det vel, det er ikke bare jeg som har vært uheldig? Ser dere makken!?

Rører oppi pulver og kanel og alt det vanlige. Quinoagrøt ble helt okei og jeg ble omtrent passe mett.

Neste: Bokhvete tar også lenger tid med hele korn. Jeg satte kornene på kok før jeg gikk i dusjen for å slippe å stå og kikke ned i gryten. Måtte ha i litt bokhvetemel for å få grøtkonsistens og proteinpulver for å få en slags melkesmak, og det ble meget godt kan jeg fortelle, men vinnertrikset var likevel... vent...

Sånn ser det ut ja.

...Aha!

Peanøttsmøret har stått opp fra de døde! Hvor dum kan man bli. Jeg skrev nettopp at jaja, heldigvis var det tomt det kjempestore glasset jeg kjøpte på Kinsarvik og spiste opp på tre dager, men.. men men men, det som aldri ble nevnt var at jeg kjøpte to glass! Det er utrolig godt med peanøttsmør på grøten.

søndag, januar 30, 2011

Bergen i bilder

Sånn har vi det som studerer til Treningsveileder på NIH! Litt teori og litt praksis, litt trening og litt treningssnakk, men... Men sjekk den praksisen her:

Jeg har tatt min første pullup! Og.. Min andre! Og tredje! I dag turte jeg ikke prøve for jeg var redd for at lykken hadde snudd, men jeg tok lett fire chins foran alle de unge lovende treningsveilederne.

Tidlig lørdags morgen er det kaldt og mørkt i Bergen med et gammelt juletre i Lille Lungegårdsvann så det er kanskje rart at man kan savne dette, men det gjør jeg.

Etter skole og kafé med Kjartan (kooos, Kjartan! For en god gutt!) vekker jeg lillesøster til en tekopp i kollektivet. Hun må sende ut nachspielet før jeg kan komme inn for lille Maren vet ennå hvordan det er å ha nachspiel, hun er mitt kule alibi.

Og som vanlig; alt som er hemmelig i hverdagen er fritt fram for den store vide weben. Sånn tøysemat som dette spiser jeg hele dagen lang men som oftest helst i skjul for det ser jo helt utrolig teit ut.

Men det er godt! Jeg har levd på rettikoppen-havregrøter hele helgen, denne er fra ferjen hjem. Havregryn (nei, musli var det faktisk), proteinpulver, peanøttsmør (nå er det spist opp heldigvis) og kakao. I'm on a porridge diet.

Og apropos bilder av maten sin... Denne fikk jeg av Kanela en gang, og temaet tror jeg var 10 ting man ikke trenger å ta bilde av...


Hjelp, hjelp, jeg klarer ikke slutte! Her er Ingvils regnbuegrøt! Jeg ser at det er vanskelig å finne regnbuen i grøten men det var Malin sin idé og jeg likte den ganske godt.

Ny søndagsspesial ligger også ute på Bootybuilding.


Tusen takk for seg til alle fine bergensere!

fredag, januar 28, 2011

Morgen i Bergen

Dumdidum.. Mens jeg venter på at Ingvil skal våkne så vi kan gå på kafé så låner jeg en pc som mangler L-tasten. Den har en liten gummiknott som gir en L men dette tar ganske lang tid. Helt greit for jeg har ikke så mye å si. Ingvil er den eneste av mine gamle venner som leser bloggetullet så derfor tillot jeg meg å lage spesialhavregrøt i morges uten å være flau. Havregryn, chiafrø, kakao, vanilje/pære-prottis og... trommelommelom... en spiseskje økologisk peanøttsmør! Etter å ha sluttet med peanøttsmør altfor lenge var dette så godt at jeg spiste peanøttsmør ut av glasset i går, og det er på grunn av sånne lure idéer at jeg en gang sluttet. :)

I alle fall syns Ingvil at dette så så godt ut (sjelden reaksjon!) at jeg skal lage grøt til henne når hun våkner igjen. Det er så kjedelig å få Ææææsj, hva er det du spiiiiiser-kommentarer hver eneste dag at jeg derfor spiser ganske mange måltider i skjul. I en farlig fart. Havre, kakao, proteiner, kokende vann fra vannkokeren, og wosh! Au, au, varmt. Gomle gomle. Eller som i pausen på Fitnessfaget i går (det er derfor jeg er i Bergen): musli i den tomme 7/11-kaffekoppen, proteinpulver fra en liten ziplockpose som ligger parat i vesken, fyller oppi litt vann fra toalettet på psykologisk fakultet og rører rundt. Namnam, spise fort, og deretter en spiseskje peanøttsmør ut av glasset. Da vil man helst IKKE bli oppdaget. Det ser ikke særlig lurt ut. Jeg hadde chiafrø oppi da også når jeg tenker meg om, det virker så langt veldig okei.

Kinsarvik Frukt og Grønt har jeg gått forbi hver eneste dag i 5-6 studieår, men nå har jeg plutselig blitt dønn forelsket. Jeg kommer til å hamstre her som på en taxfree før jeg drar hjem igjen. De har utrolig godt utvalg men ikke minst så er de mye billigere. Kokosmelet som jeg kjøpte for 109 kroner koster 79 kroner her, hvorfor gjør det det? Chiafrø har jeg ikke funnet i Stavanger i det hele tatt, men det fins så klart her. Og så skal jeg kjøpe med meg masse te. Der våknet Ingvil igjen! Jeg fortrenger kommafeilangsten og legger ut meningsløst morgenfjas uten så mye som én gjennomlesning. Håper alle får en fin fredag!

Oppdatering: Ingvil sa nam nam tusen ganger! Hun fikk den med 50/50 melk og vann pluss litt honning, i stedet for proteinpulver, og det ble pokker så godt.

tirsdag, januar 25, 2011

Jeg døde og kom til mandelhimmelen

Fint å være i mandelhimmelen! Tenk at jeg ikke har oppdaget dette før, mandelmel er helt fantastisk. Det ER jo bare mandler, men noen har tatt bort fettet! Sjokk.

Oppskrift:
2 ss mandelmel
20 gram sjokomintpulver
1 dryss av bokhvetemel som gir magisk god konsistens
Mix av vann og skummet melk
1 prikk salt
4 prikker natreen søtning

Jeg må knise når jeg ser på bildet! True love!

Det er på tide å gjøre opp status i grøtverkstedet.

Mel og gryn som er testet:

Kokosmel, rismel, maismel, mandelmel, bokhvetemel, rugmel (fin og grov), byggmel, sammalt (fin og grov), kruskakli, hvetekli, fiberhusk, havregryn, ruggryn, hirse (hel og malt), byggryn, soyaflak, semulegryn, fiberstrø.

...Der de i rødt har vært totalt katastrofale og alle de andre har vært en evig kjærlighetshistorie. Klar til test i skuffen ligger quinoa og bokhvetegryn, men de har fått ligge en stund fordi de tar lenger tid å koke.

Tilbehør som er testet:
Kylling, sei, chilli, kanel, ingefær, pepperkakekrydder, proteinpulver, yoghurt, kesam, melk, egg, sjokolade, kakao, nøtter, peanøttsmør, syltetøy, bær, brunost, frukt, kokos, kaffe, frø, te.

Hmm, det er det jeg kommer på i farten. De i rødt har vært mindre bra mens de i stort er veldig bra. Det er ikke så uendelig lenge siden jeg blandet proteinpulver i grøten for første gang og trodde at grøten ville være ødelagt for alltid (for jeg hadde ikke tenkt å slutte med pulver), men it grows on you. Nå er grøten fattig uten smak av sjokomint og bruspulver.

Det kommer fortsatt grøtoppskrifter hver søndag på Bootybuilding. Nå leverte jeg nettopp oppskrift på en mager grøt med bare 200 kcal, for de som vil ha det.

Klikk på bildet for kaffelattegrøt.

Og enda en sak: Jeg kom over Blisunn-bloggen som har gjort en blodsukkermåling og testet hvor mett man blir av ulike typer frokost. Hvor kult er vel ikke det?! Honnikorn ville jeg ikke spist for forskningen engang, men det har Ann Kristin gjort. Kommentar til havregryn eksempelvis:
Mett i 3 t. 30 min. Etter 1/2 porsjon var jeg mett, ble kvalm da jeg hadde spist opp hele porsjonen. Følte meg litt “tung” etter denne frokosten.
Det passer godt med mine erfaringer men jeg ville spist en mye mindre porsjon.

Heia, heia, havregryn! Klikk på bildet for hele saken.

Ellers er det ferie snart! Maya og jeg har bestilt tur til Gran Canaria og gleder oss til å oppdage charterhelvetet. Jeg tror vi vil like det. Avreise om en uke og litt.

Gjett hvem som er hvem.

søndag, januar 23, 2011

Skredkurs og en klatrekropp

Det var bare en forkjølelse så jeg burde slutte å overdrive sånn, men jeg var syk nok til at mor, som alltid redder meg, måtte komme hjem fra jobb i arbeidstiden for å hente meg og bære bagasjen min ombord på skibussen, for akkove jeg var så sliten. Jeg tok hosten med meg på fjellet for å få med meg metodekurs i skred som er helt nødvendig for å fortsette med de andre kursene. Her er skredkurs og en klatrekropp.

Mye ny lærdom og sikkert mye gøy men jeg brukte likevel hosten for alt den var verdt: Jeg smittet fire andre kursdeltakere, jeg slapp å tråkke spor, jeg slapp å lede, orket ikke grave, eller snakke, eller bade i stampen, eller holde meg våken til etter ti... og aller minst klarte jeg å holde varmen så jeg frøs meg nesten ihjel. Men på Haukeli finnes det dusjer med varmtvann og panelovner på rommene og turene tar alltid slutt til slutt. Det har vært en vellykket helg, det er alltid det.

Aller først: Gjett hvilken termos som er min.

Gjett hvor det kan gå skred.

Ull pluss ull pluss fleece pluss hals pluss jakke og boblis og likevel kaldt.



Vi gravde oss ned til jordens indre for å gjøre en snøanalyse.

Klatrekroppen da. En dag jeg var litt friskere lekte vi gym på rommet for å teste triks hos klatrerne. Det begynte med at romkameraten skiftet klær og jeg sa Vent litt! Før du tar på deg klærne igjen...

Romkamerat: Jaaaa?

Men så spennende skal det ikke bli.

Jeg: Hvordan kan jeg se at du er klatrer?

Helt idiotisk, jeg skjønner jo det, men jeg ville at han skulle vise meg hva slags muskler og hva slags kropp man får av å være en ihuga klatrer. Han var veldig grei og forståelsesfull. Romkompis viste meg hva slags (utrolig) kraftige underarmer og fingermuskler og lats man får av å klatre (i tillegg til en generelt stram kropp), og så lurte jeg ham til å teste triks som jeg sliter med selv. Pistol squats, pushups oppi veggen, allslags andre pushups, gå på hendene, diverse chins og mye mer. For jeg vet så inderlig godt at klatrere er mestere i egen kroppsvekt.

Jeg: Kan du ta chins med fingrene på dørlisten?

... (Gjett om)

Jeg: Selv om jeg åpner døren?

... (Mm-hm)

Jeg: Kan vi chinse i sengen?

Og det kan man hvis man holder beina veldig høyt.

Jeg overdriver mye men jeg overdriver ikke nå. Vi okkuperte hele gangen med barnslige gymtriks og jeg tror det var det kjekkeste som skjedde i hele helgen.

Selv om finværet kom før vi dro hjem.


Og da blir alle glade.

Nok en gang fantastisk fine mennesker på fjellet! Jeg blir så inspirert av å høre søte snille jenter fortelle om Grønlandsekspedisjoner og andre ekspedisjoner, for hva har jeg gjort av bragder? Det finnes ingen eksklusive klubber for de som klarer tre chins.


Dessverre.

onsdag, januar 19, 2011

Kan det være tuberkulose?

Dette går helt feil vei, først tv-koma og nå evigvarende sykdom som bare blir verre. Jeg følte meg friskere i dag og tenkte meg på jobb endelig så jeg sendte til og med melding til Toppform der jeg friskmeldte meg.

Heisann! Jeg kommer på jobb i dag, jippi! Lite stemme ennå men det bør gå bra.
Og dusjet... og spiste... Oh boy, så slitsomt. Best å sende ny melding.

Håper det blir mye penn og papir i dag egentlig. Jeg har vært på beina i bare en time og det kjennes ikke bra.
Oh boy, oh boy. Må sette seg. Skrive melding.

Jeg føler mest for å gå å legge meg igjen.
Vente... Melding.. (Lang historie om lite dette.)

Jeg er dårlig. Om dere klarer å ordne opp så går jeg og legger meg.

Da så selv sofaen slitsom ut, jeg måtte tilbake til sengen. Ett skritt fram og to tilbake. Alt er slitsomt og alt er kjedelig og dessuten skulle jeg vært på snøskredkurs på Haukeli i morgen men det lover dårlig.

Så når jeg får melding fra Kjartan som spør Hvordan er formen i dag, tenker jeg jess, jeg kan trenge noen å sutre til, kan ringe til Kjartan, men jeg må teste stemmen først for den har vært så fryktelig upålitelig de siste dagene. Så..

Heei Kjartan! Hvordan går det?

Sier jeg til meg selv. (!)

Og Hoooooooooooost! Hosthosthost! Da gjør det VIRKELIG vondt! Hoste av en annen verden! (Tuberkulose?) For noe drit. Nå har det vart alt for lenge så jeg tar gjerne i mot tips og triks til både helbredelse og underholdning. God natt igjen!

Psykose eller tuberkulose.


Jeg sover eller kjeder meg om hverandre nemlig.

tirsdag, januar 18, 2011

Ynglingsmat på ny!

Det var en gang i april i fjor at vi solte oss på terrassen til mormor og morfar. Jeg satt i bare bikini så jeg ble forkjølet da som nå (skikkelig forkjølet fortsatt btw), men så spurte vi hverandre om tre ynglingsmatvarer. Og siden den gangen har jeg spurt alle, her er resultatet. Mormor valgte bløtkake, Kanela valgte smør og ost og Hilde valgte muskelmat.

Men nå da! Det er mulig at noen har ombestemt seg og uansett så er det mange som aldri fikk svart, så nå kommer ynglingsmaten opp igjen.

Skulle ønske jeg hadde en appelsin nå.

Jeg står på mitt: Jeg blir LYKKELIG av havregrøt og te og appelsiner. Jeg spiser hver eneste appelsin med et stort smil og en følelse av at livet er pokker så bra; Jeg gleder meg hver gang jeg kommer hjem og kan lage meg en ny kopp te; Og havregrøt, en stor bolle med smak av søtt, tjukk, mørk, lys, salt (helst ikke), nøttete eller hva som helst, det er alltid perfekt!

Hva ville DU valgt om du fikk velge tre ynglingsmatvarer?


Sist fant vi altså ut hva muskelmat er for noe.

mandag, januar 17, 2011

Vaniljebrød og vannkastanjer

Nesten som et dikt! Men faktisk en lunsj. Jeg hadde ikke mat i huset (merkelig, hvor tok maten veien) så jeg måtte bake brød for første gang siden "Sammalt hvete er ikke hvetemel"-diskusjonen. (Og her.) Jeg tømte oppi alle melrester jeg hadde i skuffen (like greit å rydde vei til alle grøteksperimentene som kommer i hus), så det ble grov rug og grov hvete og bygg og faktisk en prikk hvetemel. Skulle hatt noe som ligner på melk tenkte jeg så, siden det var så mye rugmel som trenger noe til å binde seg (fiberhusk fortsatt ikke tilgitt), og da som alltid when in need of melk brukte jeg proteinpulver. Masse pulver med vaniljesmak for det var det mest nøytrale.

I know nutrition.

Brødet kommer ut av ovnen og dufter deilig vanilje, og jeg skulle ønske jeg hadde noen grønnsaker men det har jeg ikke for jeg har vært syk og sofaliggende og spist opp alt. Men så jo, forresten, jeg har en gammel boks med vannkastanjer. Og da tok jeg den. Vaniljebrød (ganske godt!) og vannkastanjer.

Vannkastanjer er visst best i wok men jeg spiste enda en skive likevel.

Sent på kvelden klarte jeg å samle nok energi til å spasere ned til butikken og kjøpe alt jeg ikke hadde av alternative gryn og mel, pluss grønnsaker så klart, og appelsiner til forkjølelsen.

Her er hele handlekurven like så greit:
Tunfisk med vann
Tunfisk med gelé (tenk det har jeg begynt å bli glad i - skjønner ikke hva som feiler meg)
Brokkoli
Avokado
Tre appelsiner (som er spist opp! måtte de virke)
Kålrot (helt hekta, spiser kålrot hele dagen)
Gulrøtter
Mager kesam (grøt)
Frossen torskefilet
Havregryn (grøt)
Bitteliten melk til å ha i kaffen
Philadelphia med løk og pepper
Tomater
Grønne linser
Kakao (grøt)
Fullkorns rismel (grøt)
Qinoa (grøt)
Hel bokhvete (grøt)

Mmm.. ja. Det må ha vært alt. Nærbutikken er ingen helsekostbutikk så amaranth og mandelmel står fortsatt på ønskelisten. For å forsvare sykemeldingen min i dag kan jeg legge til at denne handleturen var så slitsom at jeg ikke orket å gå hjem igjen. Ikke sjans. Jeg tok i stedet en buss til byen for så å ta en ny buss hjem. Det som kunne tatt ti minutter tok en time.

Testingtesting: Grøt med fullkornsrismel minner om risgrøt.

Helt til man tilsetter kakao, kanel og proteinpulver (50-50 bringebær og sjokolade), da blir det nokså likt alle andre grøter. Men det ga god tykkelse! Bra mel. :)

Det suger å være syk! Jeg sendte nettopp en melding til min mor med bare Au. etter en hosterie som kjentes som et rivjern over alle indre organer. Og - hosthost - Au, nå kom det en igjen. Stakkars meg.

lørdag, januar 15, 2011

I'm pregnant with Marks baby

Skulkehelg, å nei og nei. Jeg skulket fjellturen til fordel for tv-koma og titusen kalorier. Jeg skulle ledet en DNT-tur og vise vei for dem som vil gå på ski i bekmørket (selv om jeg hater det selv) men jeg var trøtt og været var dårlig og turen hadde to andre turledere så jeg var glad for å slippe å bli med. Eller egentlig litt glad og litt full av dårlig samvittighet for jeg tenkte nok at det kunne gå som det gikk, man har da vært gjennom noen tv-koma oppigjennom.

Etter bittelitt organisering satt jeg i sofaen med plutselig ingen planer og ingen som visste at jeg var hjemme og jeg passet på å ikke logge meg på facebook. Jeg kunne gjøre hva som helst. Kunne lese en bok og ta igjen litt søvn eller jeg kunne gått på trening for det har også blitt forsømt i det nye travle livet. Studiene har jeg ikke begynt på engang så det var mye jeg kunne gjort på en frihelg.

Gjett hvem som er gravid med Mark!

Jeg satt oppe hele natten og spiste opp all fjellmaten. Det var ikke et bevisst valg, det var total koma. Jeg fant mat og tv-serier og sank ufrivillig inn i fredagskoma, og nok en gang har jeg erfart hvor lurt det kan være å ikke ha nøtter i huset sitt. At det går an.

Nå er det lørdag, og trening i dag (med mye å ta igjen) ble bein.

- Knebøy (50*8 + 50*8 + 50*4 og 40*6)
Skulle fortsatt med markløft men da var jeg for tung i lårene, auauau.
- Bulgarsk utfall (først med 20 kilo og så med 12)
- Leg extension (45*8 - sinnsykt vond i lårene nå, hva er det med beintrening?)
- Leg curl (32*8 - dårlig på curl (egentlig gikk jeg enda lavere etter hvert))
- Utoverbein i apparat (95*10, 105*10, 105*10)
- Chins for fun (3+2+2)
Og når jeg slipper meg ned fra stangen som henger ALTFOR høyt på SiS, så er jeg så død i beina at de svikter og gir etter. Jeg gikk nesten i gulvet.

Men ikke ferdig.

Jeg hadde avtalt med Annka på facebook (for da hadde jeg logget meg på) å trene det hun skulle trene, og hun ville løpe mølle i tillegg til knebøy, mark og slikt. Hvor langt skal vi løpe da? 3-4 kilometer. Hva slags intensitet? Rett under intervall. Ok. Kan løpe etter beintreningen tenkte jeg, full fokus på styrketrening, løping er så lett likevel. Men nå var jeg jo død i beina. Oh no.

Tungt! Det ble bare 2 kilometer, men jeg velger å telle med den jeg løp som oppvarming og der har vi 3.

Spasere hjem igjen. Au. Au. Au. Kan ikke huske sist jeg kjente det sånn men det er så klart digg å kjenne at beina er slitne. Hjemover måtte jeg gå RUNDT skogen fordi det var speilglatt der, så total gange i dag ble 15 kilometer (iberegnet 6 til ærend i formiddag) og det regnet hele tiden.

Spise så. Røykelaks, grønnsaker og fullkornspasta. Drikke masse vann og te. Og Grey's anatomy. Jeg ser for meg at jeg faller inn i koma igjen ganske snart.

Fra forrige helg - og representativt for alle helgene fra nå av.

tirsdag, januar 11, 2011

Bokhvetemel til de siste nølerne

Hildeeee, jeg fant en grøt som ikke er korn! Hvis man ikke tåler korn av noe slag kan man lage grøt med bokhvete.

Det er egentlig ikke et korn, men faktisk en nøtt! Den selges hel, som flak eller malt til mel, og inneholder mye protein og også mye stivelse og kostfiber (og jern, kalium, magnesium og kalsium). Bokhvete inneholder heller ikke gluten og kan derfor spises om du har cøliaki. Blabla, det hentet jeg fra nettet, men det kuleste er dette: Bokhvete blir dødsgodt i grøt, og - ikke minst:

Den er løsningen for megadrøy grøt med lite kalorier.

Næringsrik og lettfordøyelig og perfekt som diettmat (eller nattmat for min del) - 2 spiseskjeer bokhvetemel er nok til en stor porsjon med grøt. Den stivner helt av seg selv (må røres for å ikke klumpe) og gir ikke gelékonsistens som annet bindemiddel gjør. (In your face, Fiberhusk.) Det HAR tradisjonelt blitt brukt til grøt for så sier pakken, og pakken er ett kilo tung og koster 50 kroner på helsekosten.

Næringsinnhold per 100 gram:
Protein: 12,6 g
Fett: 2.0 g
Karbohydrater: 72 g
Kostfiber: 5,8 g
Energi: 208 kcal

Hvis jeg har laget en grøt med altfor lite gryn og altfor mye vann kan jeg nå tenke Høhø, ingen problem, og tilsette bare en liten prikk bokhvetemel for å få en god konsistens på grøten. Jeg har ikke prøvd med hele korn men det burde blir bra det også.

Kakao igjen, men sjekk den gode klumpfrie konsistensen.

Og så da. En helt irrelevant sak, men Kristin tipset meg om en morsom dialog på Tid For Trening her om dagen. Den ble tatt så LANGT av sammenhengen sin denne samtalen: Biggest looser er bra.. Chassi er rå.. Ja, Chassi er rå, selv om Jillian er et av mine forbilder. LOL!

Jeg tviler sterkt på at Connie vet hvem Chassi er.

mandag, januar 10, 2011

Jeg er jo i mål


Som Norges havregrøtdronning og nummer tre på Balibas bloggutfordringer (diplomet henger på veggen og har et fancy Balibavannmerke så det er ikke tull) finnes det ingen grenser lenger for hva jeg kan oppnå. Kan bli nummer to neste gang hvis Beate får en alvorlig influensa. Og i anledning av mennesker som faller inn hit (grøtfans visst) og som jeg ikke kjenner så vil jeg benytte anledningen til å spre et budskap.

Spis grøt?

Nehei, ikke denne gangen. I det siste har jeg anbefalt havregrøt flere ganger enn jeg i hele IT-karrieren rakk å anbefale noen å restarte pcen, så det var ikke dèt. Grøt er helt greit men budskapet blir dette:

Alle burde si opp kontorjobben sin.

Sånn har livet mitt blitt nå:
50% PT, treningsveileder og instruktør
20% friluftsbarnehage
40% turleder
50% student, og
1% havregrøtdronning

Og det er så bra. Punktene kan anbefales både hver for seg eller sammen i kombinasjon.

I praksis:
-Ingen status
-Ingen rikdom
men
-Mye gøy
-Mye variasjon og
-Joggebukse hele dagen.

Så jeg ser opp i himmelen og tenker på livet og syns at det er bra.

fredag, januar 07, 2011

The joys of kokosmel

Det blir mye grøt nå, men jeg har lært så mye på juleverkstedet som må få komme ut i lyset og kokosmel er for kult til å stå bortgjemt i en hylle på helsekosten. Det har revolusjonert frokosten og det er minst like kult på papiret som på tallerkenen.

This is kokosmel:
  • 10 gram fiber og kun 30 kalorier per spiseskje
  • Søt og deilig kokossmak
  • Trekker til seg veske og gir god konsistens
  • Glutenfritt (dog ikke så viktig for min del)
  • Høyt innhold av proteiner og MCT-fettsyrer (som kroppen kan suge til seg som karbo)

Hysj.. Juleverksted.

Det er helt absurd mye fiber. Med to spiseskjeer har man dekket dagsbehovet på bare frokosten. Og fiberrik mat fyller jo magesekken, og gir en god og langvarig metthetsfølelse og ditto blodsukkernivå. Nå skal jeg teste.

Oppskrift:
3 ss kokosmel
1 ss kakao
1 scoop proteinpulver
vann
salt

Nam nam, dødsgodt. Og så gikk jeg en tur med mor og fortalte om prosjektet mitt:
-Og kaloriene! Blablabla.
-Og fiber! Blablabla. Si fra når du går lei.

-Neida..

-Jeg er kjempemett faktisk! Blablabla.

Helt til...

-Oi, nå ble jeg sulten igjen! Kan vi skynde oss hjem?

Og så ble jeg kjempesulten. Konklusjonen er at høyt fiberinnhold metter som bare pokker, men det er ikke mulig å lure kroppen til å godta færre kalorier helt uten videre.

Men jeg har også testet å blande havregryn med en god spiseskje kokosmel, og DA er det mettende over lenger tid.

Oppskrift på havregrøt med kokosmel:
Havregryn 50 g
Kakao 1 ss
Proteinpulver 25 g
Kokosmel 1 ss
Litt salt, litt kanel og gjerne litt espresso
= 380 kcal
(26,7 gram fiber (mer enn anbefalt dagsdose!), 30 g proteiner, 7 g fett, og 35 g karbohydrater)


Kokoskompis.

Kunst. Det er naturellyoghurt med kakao som er topping.
Ellers (dagens beste nyhet): Jeg er kongen på havregrøt!

lørdag, januar 01, 2011

Fiberhusk (jeg føler meg lurt)

Det var ei som spurte en dag om jeg brukte fiberhusk i grøten, det skulle gjøre den drøyere? Jeg tenkte whatthefuck, hva er dette for noe, jeg skal jo vite alt om grøt, så jeg svarte bare veldig vagt "hold deg til havre" før jeg løp ut i butikken og kjøpte fiberhusk.

Men ikke bare det.

Jeg kjøpte kokosmel, fiberstrø, bokhvetemel og soyaflak for å teste tusen nye grøtvarianter, i tillegg til at jeg har eksperimentert med Siljes pulver fra Tech Nutrition (kaffelattegrøt!!!) og Siljes mange gode idéer ("alt fra peanøttsmør til nøtter til prottis til egg til kaffe til krem til kesam til CC til avokado til banan til annen frukt til alt i verden!"), så kjøkkenet mitt har vært et juleverksted helt siden spørsmålet kom.

Helsekost altså. Fantastisk.

Og det har vært et sant eventyr. Hvor lenge er det siden vi ringte inn 2011? Ikke en dag engang, og jeg har allerede kokt grøt 4 ganger i det nye året! Hurra! - Én gang i natt etter nyttårsfest (plain havre med sjokoladeprotein), én gang i morges (havre med fiber og sjokomintprotein), og to ganger i ettermiddag (først havre med bokhvete, fiber, kakao og melk, og så bare bokhvete med kakao og melk).

Jeg kan komme tilbake til the joys of kokosmel i grøten men ville først gi en rapport fra fiberhusktesten, for myohmy, det må ha vært en aprilspøk, det kan umulig være meningen at fiberhusk skal brukes i en grøt.

Vann, havre og kanel pluss en spiseskje fiberhusk.

Man kan ikke få nok kakao i denne grøten.

Og hva skjedde? Det ble havregummi som måtte dras ut av gryten med makt.

Jeg tror fiberhusk virker som gelatin for grøten ble seigere og seigere etter hvert som den kjølnet og måtte til slutt gå i søpla. Og det skjer ytterst sjeldent at noe må det her hos meg, jeg tror aldri jeg har kastet grøt før.

Rask google av fiberhusk og grøt kan være oppklarende:
  • "Jeg gjorde en bommert med rømmegrøt og fiberhusk for en stund siden. Det ble strikk."
Mhm. Forskjellen er sikkert ikke stor mellom rømmestrikk og havrestrikk.

  • "Eg har brukt en liten evighet på å finne ut hvilket fortykningsmiddel som kan brukes til syltetøy - JBKM, gelatin og fiberhusk kan brukes. JBKM gjør at syltetøyet blir tykt med det samme, mens gelatin og fiber husk blir tykkere etter hvert som syltetøyet blir avkjølt."
Det blir tykt selv som syltetøy ja.

  • "Det beste er derfor å tilsette 0,5 ts med johannesbrødkjernemel ristet ut til jevning om gangen. Ellers kan du fort sitte og spise gelegrøt."
Mhm til gelegrøt. Jeg brukte en drøy spiseskje som da blir fire ganger anbefalt dose.


Men. Note to self: jeg kunne også ha lest beskrivelsen på pakken før jeg kjøpte den:

"Fiberhusk suger upp vätska och sväller vilket ger den en geléartad konsistens."

Akkurat. Det høres ikke ut som noe man vil koke grøt av.


Ynglingsgrøten per i dag er proppfull av kokosfiber og trenger ikke havre engang. Oppskrift kommer.

Les mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...